B: Stekjeskast

Een interview met de oprichter van deze stekjeskast Jan-Pieter Meijering

 

  1. Waarom ben je deze stekjeskast begonnen?

Vanuit mijn grote liefde voor (bijzondere) kamerplanten en het vermeerderen daarvan, kwam ik in aanraking met online initiatieven om stekjes te ruilen. Er blijken veel mensen met allerlei achtergronden en leeftijden bezig te zijn met planten en stekjes. En zo kwam ik op het idee om het concept van de welbekende ‘boekenruilkastjes’ die al op veel plekken in de buurt staan, om te toveren naar een ruilkast voor stekjes. Uiteindelijk was de uitvoering erg simpel: ik kocht een goedkoop maar stijlvol kastje bij een lokale kringloopwinkel, stelde een korte instructie op voor het ruilen van stekjes en plaatste de kast met instructie op straat. En toen heb ik de kast gevuld met mooie en bijzondere stekjes uit mijn eigen collectie.
Ik heb de kast om 21:00u ’s avonds neergezet en meteen een promotiebericht voor dit initiatief op enkele facebookgroepen en marktplaats geplaatst. De eerste ruil was al om 21:30 een feit! Vanaf de volgende dag was het een constant komen en gaan van plantenliefhebbers, vooral nadat Indebuurt Nijmegen een artikel plaatste over deze stekjeskast, waar meer dan 2000 mensen elkaar in tagden. Er komen nog steeds dagelijks mensen om het aanbod te bekijken of om een stekje of bloempotje (want dat kan inmiddels ook) te ruilen. Ik wilde dat de stekjesruilkast een eigen leven zou gaan leiden, waarbij iedereen met liefde voor planten gratis een klein geluksmomentje kan komen ruilen hier in Nijmegen Oost.

 

  1. Merk je dat mensen het een leuk idee vinden?

Absoluut! Ik krijg veel positieve reacties, zowel online van plantenliefhebbers of mensen die vragen of ze het idee mogen kopiëren, als op straat. Ik hoor regelmatig de kreet ‘Oh kijk eens wat leuk! Een stekjesruilkast!’ door de straat schallen als mensen voorbijlopen en heb ook van buurtbewoners veel complimenten gehad over dit ‘verbindende initiatief’. Ik krijg regelmatig berichtjes over geruilde stekjes en vind het geweldig om te zien dat zoiets simpels zo veel mensen oprecht blij maakt. Daarbovenop hebben de bewoners van het bejaardencomplex aan de overkant nu ook iets extra’s om in de gaten te houden!

 

  1. Ben je zelf een liefhebber van planten?

Jazeker, planten zijn fascinerend en mooi om naar te kijken. Ze laten zich ook niet allemaal even makkelijk verzorgen en stekken, dus er zit ook zeker een uitdaging in de planthouderij! Het maakt me vooral blij om een mooie plant te stekken en daar iemand anders gelukkig mee te maken. En nog helemaal gratis ook!  Dat is toch een wonder der natuur?

 

  1. Waarom maakt deze stekjeskast jou gelukkig?

Het maakt me gelukkig om te zien dat dit ludieke idee (dat me al met al vijf euro heeft gekost) is uitgegroeid tot een begrip in Nijmegen en daarbuiten. Naast het succes en het feit dat deze ruilkast druk wordt bezocht, maakt het me gelukkig dat mensen elkaar hier treffen en allemaal zo enthousiast en blij worden van dit initiatief. Als mensen een stekje ruilen zijn ze daar vaak zo happy mee; dat straalt af op iedereen in hun omgeving.
Ook vind ik het leuk dat mensen zich dankzij de stekjesruilkast gaan verdiepen in het stekken van de planten die ze al thuis hebben staan en dat zo de liefde voor deze hobby zich verder uitbreidt. Ook werd in een artikel op nijmegen-oost.nl de stekjesruilkast een verbinder tussen verschillende stadsdelen genoemd, omdat mensen vanuit andere wijken naar hier kwamen om een stekje te ruilen. Dat is natuurlijk schitterend en dat alles helemaal voor niets!

Volg de stekjeskast op instagram: https://www.instagram.com/stekjesruilkast/