Bonus B: Beeld

Het gesprek 

Toen hij op audiëntie mocht komen bij paus Johannes XXIII, raakte beeldhouwer Pieter d’Hont diep onder de indruk van hem en zijn voorkomen. Dit was niet verwonderlijk, Johannes kreeg dankzij zijn hartelijkheid, humor en kerkhervormingen de bijnaam “de goede paus”. Het was vervolgens een foto die de beeldhouwer inspireerde tot het maken van het beeld waar u nu voor staat, ‘Het gesprek’.

De bewuste foto uit 1958 laat Angelo Giuseppe Roncalli, kardinaal-priester en patriarch van Venetië, zien terwijl hij in gesprek is met de aartsbisschop van Florence, Elia Angelo Dalla Costa. Dit bewuste gesprek vond plaats op 25 oktober 1958, de eerste dag van het conclaaf waarin de geestelijken in Rome een opvolger kozen voor de eerder in oktober overleden paus Pius XII. Drie dagen later werd Roncalli verkozen tot paus, paus Johannes XXIII.

D’Hondt heeft de paus en de aartsbisschop gebruikt als inspiratie voor zijn werk, zonder hen levensecht te willen afbeelden. Het kunstwerk is dan ook niet bedoeld als portret, maar als verbeelding van het gevoerde gesprek. In dit bronzen beeld zijn de twee geestelijken verwikkeld in een serieus conclaaf. Ze staan naar elkaar gebogen en de wederzijdse interesse in wat de ander te zeggen heeft maakt dat beiden helemaal opgaan in elkaar. De concentratie en toewijding is voelbaar.

Welk onderwerp zou u aansnijden in gesprek met de paus? Of is er wellicht iemand anders met wie u nog eens een goed gesprek zou willen voeren?