Humans of Heumensoord: het boek

Twee jaar geleden werden 3000 mensen die uit hun eigen omgeving waren gevlucht tijdelijk opgevangen in Heumensoord. In tegenstelling tot in sommige andere steden waren er in Nijmegen relatief weinig protesten. Er waren juist opvallend veel Nijmegenaren die graag iets voor de mensen daar wilden doen.

In november 2015 begonnen Marleen van Klingeren en Mikka Kraft met het portretteren van bewoners. Zodat mensen konden zien dat “de vluchteling” niet bestond, maar dat het ging om mensen met ieder zijn eigen verhaal. In totaal werden er negentien portretten op de drukbezochte Facebookpagina ‘Humans of Heumensoord’ geplaatst.

In april 2016 werd de noodopvang gesloten en zwierven de bewoners uit over Nederland. Veel mensen vroegen zich af hoe het verder zou gaan met de geportretteerden. Via crowdfunding haalden Marleen en Mikka geld op om daar via een boek antwoord op te kunnen geven. Samen met anderen zochten ze hen op om te horen wat er in de twee tussenliggende jaren was gebeurd en hoe het nu met ze ging.

Na alle inspanningen is op vrijdag 15 november het boek Humans of Heumensoord gepresenteerd en als eerste uitgereikt aan een aantal van de hoofdrolspelers.

Het boek bevat de verhalen van twaalf mensen die op twee momenten werden geïnterviewd en gefotografeerd: in de noodopvang en twee jaar later. Zowel uit de portretten als uit de verhalen komt een beeld naar voren van mensen die hard werken om een nieuw leven op te bouwen. Waarbij er een enorm contrast is in uiterlijk en uitstraling van de geïnterviewden tussen toen en nu.

De verhalen in dit boek zijn wat ons betreft een stil pleidooi: ga altijd op zoek naar het gezicht in de massa. Kijk naar het persoonlijke verhaal achter de cijfers. Zie de mens. – voorwoord ‘Humans of Heumensoord’

Je kunt het boek bestellen via https://shop.denieuweoost.nl/product/humans-heumensoord/

De foto op homepage is gemaakt door Mahmod Kharat.