Datum:

Nijmeegse Lintjesregen 2024

Op vrijdag 26 april 2024, een dag voor Koningsdag, reikte burgemeester Bruls Koninklijke onderscheidingen uit aan 19  inwoners van de gemeente Nijmegen.  

Prof. Dr. M.N.C. (Noëlle) Aarts Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Aarts is hoogleraar socio-ecologische interactie aan de Radboud
Universiteit Nijmegen en directeur van het Institute for Science in Society. Zij is gespecialiseerd in interactionele processen en communicatie tussen andersdenkenden en was de eerste die onderzoek deed naar sociale media en de maatschappelijke polarisatie. Haar onderzoek draagt er in belangrijke mate aan bij dat de interactie tussen samenleving en wetenschap wordt bevorderd.

Prof. dr. N.M.A. (Nicole) Blijlevens Officier in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Blijlevens is afdelingshoofd van de afdeling Hematologie bij het Radboudumc, hoogleraar Hematologie en hoofd van het Hemofilie Behandel Centrum en richt zich in het bijzonder op patiënten met Chronische Myeloide Leukemie (CML)., Chronische Lymfoide Leukemie (CLL) en infectieziekten. Zij zorgt voor nieuwe behandelingen die de kwaliteit van leven van deze patiënten aanzienlijk verbetert.

Mevrouw D.M. (Dorine) Boudewijn-Wester en de heer M (Menno) Wester Beiden lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Boudewijn-Wester en de heer Wester hebben Nijmegen op de kaart gezet met het organiseren van Balfolkavonden. Balfolk is traditionele West-Europese Muziek, die vaak live wordt gespeeld door bands op traditionele folkinstrumenten en waarop door het aanwezige publiek wordt gedanst. Daarnaast zijn beiden betrokken bij de stichting Draailier en Doedelzak. Deze stichting stimuleert het bespelen van instrumenten als de doedelzak en draailier.

Mevrouw Johanna Maria (Ans) Bouwhuis-Möller Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Bouwhuis heeft een lange staat van dienst als vrijwilliger. Onder andere bij WOUW (Wijzer Ouder Worden) waar zij sinds 1996 actief is en het Oud Burgeren Gasthuis (OBG). Hier maakt zij als gastvrouw cliënten en bezoekers wegwijs, verricht administratieve taken en handelt telefoontjes af. Mevrouw Bouwhuis was daarnaast jarenlang vrijwilligers bij Stichting SOOS.

Mevrouw M. (Greet) van Brenk Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Van Brenk is al meer dan 25 jaar actief in het Waterkwartier. Zij zorgt voor een schone en plezierige leefomgeving voor de buurt en overlegt hierover met instanties om zaken voor elkaar te krijgen. Mevrouw Van Brenk was jarenlang actief met het organiseren van activiteiten voor kinderen en is gastvrouw in de wijk.

Mevrouw M.J. (Miriam) van der Have Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Van der Have zet zich al 30 jaar in voor de mensenrechten van intersekse personen. Zij is 
medeoprichter en directeur van NNID, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit, die zich inzet voor de mensenrechtenbenadering in de maatschappij en voor intersekse mensen toegankelijke gezondheidszorg. Mede dankzij haar werk kwam het onderwerp nationaal en internationaal op de agenda, bijvoorbeeld van de Europese Unie, de Raad van Europa, de VN en de Nederlandse overheid

De heer C.W. (Hubert) Hendriks Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Hendriks krijgt deze onderscheiding vanwege zijn vele activiteiten als vrijwilliger voor diverse stichtingen en organisaties in Nijmegen. Hij was lid van de Raad van Toezicht van Lindenberg Cultuurhuis, voorzitter van de Voedselbank en Stichting Huis voor de Binnenstad en directeur van de Valkhofvereniging. Hij is tevens betrokken bij het muziekfestival Nijmegen Klinkt! dat elk jaar begin juni wordt georganiseerd in het centrum van Nijmegen.

De heer V.J.C. (Vincent) Hunink Officier in Orde van Oranje-Nassau

De heer Hunink is docent Vroegchristelijk Grieks en Latijn aan de Radboud Universiteit en heeft vele vertalingen gemaakt van de Latijnse literatuur, zowel op werkgebied als in zijn vrije tijd. Zijn vertalingen zijn literair en eigentijds, waardoor hij de Latijnse literatuur heeft helpen  ontsluiten voor een breed publiek. 

De heer Jozef (Sjef) Leestemaker Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Leestemaker verricht al sinds de jaren ’80 uiteenlopende werkzaamheden bij wijkcentrum ’t Oude Weeshuis. Hij verzorgt diverse praktische klussen, helpt mee met het organiseren en begeleiden van activiteiten en zorgt ervoor dat oudere bezoekers hieraan kunnen deelnemen door hen op te halen en weer naar huis te brengen.  

Mevrouw N.E.H.J. (Noëlle) Leufkens Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Leufkens was in haar werkzame leven onder andere afdelingshoofd bij de Prof. Mr. W. P. J. Pompe-kliniek te Nijmegen en directeur Vervolgopleidingen, Dienstverlening en Onderzoek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). In 1999 was zij één van de oprichters van Stichting LEAF , die projecten in de Derde Wereld en in Nijmegen financieel ondersteunt. Mevrouw Leufkens is sinds 2003 onder andere betrokken bij het Taalcafé Nijmegen en de Nestorkring - een netwerk van senioren die op bestuurlijk- en managementniveau hun sporen hebben verdiend.

Prof. Dr. M.G.M. (Marcel) Olde Rikkert Officier in de orde van Oranje-Nassau

De heer Olde Rikkert is verbonden aan het Radboudumc/Radboud Universiteit als hoogleraar Klinische Geriatrie en directeur van het door hem in 2003 opgerichte Radboudumc Alzheimer Centrum. Tevens is onder zijn leiding het Netwerk 100 opgericht, een samenwerkingsverband van professionele organisaties in welzijn, zorg, onderzoek en onderwijs in de regio Gelderland Zuid, dat samen met ouderen nieuwe projecten en producten ontwikkeld die bijdragen aan welzijn. 
De heer Olde Rikkert is een (inter-)nationaal leider op het vakgebied van de gerontologie, geriatrie en veroudering.

De heer N.H.M. (Nico) van der Poel Lid in Orde van Oranje-Nassau

De heer Van der Poel is sinds 1 januari 1981 betrokken bij het Instituut voor Natuurbeschermings-educatie (IVN) Rijk van Nijmegen. Hij is vaak te vinden in bos, hei en stadsnatuur als lid van de werkgroep Praktisch Natuurbeheer en is betrokken bij verschillende initiatieven om wijken te vergroenen. Daarnaast is de heer Van der Poel actief bij Sovon Vogelonderzoek Nederland en was hij bestuurslid van de Stichting Educatieve Natuurtuin.

De heer J.E. (Jan-Erik) Rozendaal Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Rozendaal was jarenlang werkzaam als fysiotherapeut, maar heeft zijn kennis en vaardigheden ook belangeloos ingezet voor hen die het nodig hadden, waaronder bewoners van het AZC Nijmegen. Hij is sinds 1995 actief lid van de Lionsclub en tevens betrokken bij activiteiten op het gebied van duurzaamheid, zoals het project Walk of Waste in 2018 toen Nijmegen European Green Capital was. Daarnaast organiseert de heer Rozendaal uiteenlopende activiteiten in de buurt waar hij woont.

De heer J.J.P.M. (Jan) Teunissen Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Teunissen is werkzaam als Raadgevend Ingenieur bij Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau en was in zijn jeugd een bedreven karateka. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor STJN (Stichting Top Judo Nijmegen) en organiseerde onder andere het jaarlijkse Internationale Trainingskamp (ITC) in Nijmegen met deelnemers uit binnen- en buitenland. 

Prof. Dr. F.W. (Frits) Vaandrager Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

De heer Vaandrager werkt sinds 1995 aan de Radboud Universiteit als hoogleraar Informatics for Technical Application en doet onderzoek naar modelchecking. Dit is een techniek waarmee automatisch fouten uit complexe software & hardware systemen gehaald kunnen worden, zoals besturingssoftware in auto’s, vliegtuigen en printers. Dankzij zijn onderzoek is de betrouwbaarheid
van systemen sterk is verbeterd en is het internet veiliger en sneller geworden. Zijn bijdragen op het gebied van de informatica zijn internationaal bekend.

Dr. G (Gerard) van der Velde Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Als aquatisch ecoloog (= specialist in (zoet)waterecosystemen) heeft de heer Van der Velde veel onderzoek gedaan naar de biodiversiteit van mariene ecosystemen in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt bij mee aan de risicobeoordelingen van exoten, planten, dieren of andere organismen die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen en inheemse soorten in hun bestaan bedreigen. De heer Van der Velde is vrijwilliger bij museum De Bastei waar hij specialistische kennis op het gebied van marine fauna goed van pas komt. 

De heer H. (Henk) de Vries Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer De Vries is al jarenlang een zeer actieve en betrokken vrijwilliger bij het Goffertbad. Bij de start van het seizoen zorgt hij ervoor dat de baden klaar zijn voor gebruik. Daarnaast houdt hij de omgeving van de baden schoon en netjes, zodat bezoekers optimaal kunnen genieten. 

De heer H.J. (Jeroen) van Zuijlen Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Van Zuijlen is sinds 1992 werkzaam bij Sovon Vogelonderzoek Nederland en is betrokken bij diverse organisaties in Nijmegen. Zoals Stichting In Paradisum die drie monumentale begraafplaatsen in Nijmegen beheert, de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Milieucentrum de Broeikas en Stichting Hortus Nijmegen die de Botanische tuin en de theetuin in Nijmegen beheert.