Soepie doen: Nijmeegse Marikensoep

Op zoek naar het Nijmeegs soepie: De eerste kandidaat voor de eretitel ‘Nijmeegs soepie’ is de Nijmeegse Marikensoep van Marjolein Pieks​. In dit filmpje legt ze uit waarom deze soep volgens haar echt Nijmeegs is.
Hoe hij smaakt? Dat kun je proeven op donderdag 28 december tijdens Soepie doen​ op de Grote Markt. Je kunt dan meteen ook je stem uitbrengen op jouw favoriete soep.

Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie 250 gram rode linzen 1 ui 2 teentjes knoflook 1 winterwortel 1 aardappel 1/2 prei 2 rode pepers 2 laurierbladen 2 blokjes groentebouillon 1 theelepel tijm ½ theelepel oregano peper naar smaak 1,5 liter water 4 lepels crème fraîche of kookroom

Bereidingswijze
Was de linzen in een zeef of vergiet. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak deze fijn. Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Maak de wortel schoon en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de rode peper in de lengte door en verwijder het zaad. Snijd de rode peper in zeer kleine reepjes. Snijd ook de halve prei in heel dunne ringen en maak de ringetjes los. Verwarm de olijfolie in een pan, laat de ui 2 minuten fruiten, voeg dan de knoflook toe en laat kort meebakken. Voeg de gewassen linzen, aardappel, wortel en rode pepers toe. Voeg ook de bouillonblokjes, tijm, oregano en laurierblaadjes toe en 1,5 liter water. Laat de soep 40 minuten op een zacht vuur koken. Breng daarna op smaak met peper. Roer als laatste de preiringetjes toe. Schep de soep in kommen of op borden. Garneer met een eetlepel room. Serveren met brood.